Jesienne herbatka? U nas tylko z Azorów (3)

Aby powstała czarną herbata, liście po zbiorze muszą zwiędnąć, potem się je roluje. Następnie dochodzi do ich częściowej fermentacji i procesu utleniania. W tej mniejszej fabryce herbaty produkuje się trzy gatunki: orange pekoe (to szczytowy pączek i najwyższy listek) – herbata najbardziej aromatyczna, pekoe (drugi listek od góry) i broken leaf (kolejne listki).

Liście herbaty pięknie wyglądają także w wazonie

Liście herbaty pięknie wyglądają także w wazonie

Urocze filiżanki dla dwojga - unikatowa pamiątka

Urocze filiżanki dla dwojga – unikatowa pamiątka

16

Do kupienia tylko w komplecie

15

Już dawno zużyliśmy stary zapas herbaty z Azorów. A tu kolejna jesień… Na szczęście można ją sprowadzić przez internet, np. stąd: http://www.artfoodsklep.pl/pl/c/Herbaty/19/2 Niestety, nie jest najtańsza (100 g najlepszej kosztuje ok. 20 zł plus przesyłka), ale to w końcu parę tysięcy km stąd. Polecam oczywiście tę najlepszą, czyli orange pekoe – i nigdy nie w saszetkach, tylko sypaną, czyli same górne listki. Smacznego!

Co ważne, na wyspy azorskie nie dotarły dotąd żadne poważniejsze szkodniki, niszczące zbiory, więc nie używa się tu ani pestycydów, ani nawozów sztucznych. Zebranych liści także nie poddaje się żadnej chemicznej obróbce. Słowem – czysta herbata, czego nie można powiedzieć o większości innych. A skoro tak czysta, to i wyjątkowo smaczna.
Cdn.

PS Dzisiaj pierwszy raz po wakacjach skrobałem szyby w aucie, rano pod naszym lasem były tylko dwa stopnie Jesień idzie jak po swoje. Ale dostałem esemesa, że kurier z herbatą też się wkrótce u nas zjawi 😉

Napisane przez:

Zostaw komentarz

XHTML: Możesz użyc następujących znaczników: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Strony

Szukaj

Nieco o stronie

Umieszczam tu zapiski redaktora naczelnego tygodnika powiatowego - na różne tematy, często związane z gazetą, ale niekoniecznie